Een facade folie tegen vocht van binnenuit
Dat een facade folie beschermt tegen vocht van buitenaf is natuurlijk leuk, maar hoe zit het dan met vocht van binnenuit? Ook van binnenuit de woning kan namelijk vocht in gevelconstructie en isolatiemateriaal trekken. Kan dit vocht niet weg? Dan kun je binnen niet afzienbare tijd genieten van de geur van rottend hout in je huis (en dan hebben we het nog niet eens over de gevolgen voor je gevelconstructie). Om te voorkomen dat vocht van binnenuit een probleem wordt, is het belangrijk dat waterdamp door de folie heen naar buiten kan trekken. Hier komen de dampdoorlatende eigenschappen van facade folie om de hoek kijken.
Waterdamp door microperforaties in de facade folie
De facade folie bevat zeer kleine perforaties, waardoor waterdamp van binnen de gevelconstructie naar buiten kan worden afgevoerd. Het is dan ook een dampdoorlatende folie. Door de perforaties blijft het vocht niet in het isolatiemateriaal en het hout zitten. Hierdoor kan geen schade in je gevel meer aanrichten. De facade folie warmt ook het isolatiemateriaal en de constructie op, waardoor het vocht verdampt en vervolgens door de microperforaties naar buiten komt. Van buitenaf kan het vocht echter niet weer naar binnen, vanwege de waterafstotende werking van de buitenkant van de facade folie. Al met al biedt het product hierdoor een optimale bescherming.
Hoe moet je de facade folie zwart plaatsen?
Onze facade folie is zwart en we geven je graag wat tips voor de juiste plaatsing. Het beste kun je het product aanbrengen op een harde ondergrond. Hierbij plak je facade folie eerst vast met lijm, waarna je folie vervolgens vastniet. Er is weinig verschil in effectiviteit wanneer je het materiaal horizontaal of verticaal plaatst. Een belangrijk aandachtspunt is dat elke baan een overlap heeft van minimaal 15 cm. Zorg er daarbij voor dat de overlap van de banen facade folie zwart niet breder zijn dan 20 cm, want dan schiet je jouw doel voorbij. Druk de overlappingen goed aan met een afroller. De naden van het materiaal en de nieten plak je voor het beste resultaat af met een zwarte dampopen tape
Is facade folie uv bestendig?
Onze facade folie is uv bestendig en blijft dit tot tien jaar lang. Hierna zal de UV-bestendigheid langzaam maar zeker afnemen. Dankzij de UV-bestendigheid, slijt het materiaal minder snel en kun je langer profiteren van de mooie eigenschappen van dit product. Er is wel een belangrijk aandachtspunt om ervoor te zorgen dat de facade folie optimaal uv bestendig is: de voegen van buitenste gevelbekleding mogen namelijk niet breder zijn dan 20 mm. Een andere belangrijk aandachtspunt is dat de open gedeeltes niet meer dan 20% van het totale oppervlak beslaan. Nog één tip dan? Zorg voor een goede ventilatie tussen de gevelconstructie en facade folie en houdt hier een ruimte van minimaal 20 mm tussen.
Waar komt de naam facade folie vandaan?
Wat betekent facade eigenlijk? De letterlijke betekenis is eigenlijk de voorgevel van een gebouw. Het woord wordt echter ook gebruikt voor iemand die de uiterlijke schijn ophoudt. Hiervoor gebruiken deze mensen echter natuurlijk geen facade folie. De officiële schrijfwijze van facade is eigenlijk façade, een woord dat uit het Frans komt. Dit woord is weer afgeleid van het Latijnse woord facias, wat gezicht betekent. Uiteraard niet te verwarren met het Latijnse woord feces. Een voorgevel is natuurlijk het aangezicht van een gebouw, dus vica versa!
Belangrijkste eigenschappen facade folie: