Ontcijfering van verpakkingssymbolen: wat betekenen de symbolen op verpakkingen?

Symbolen op verpakkingen - betekenis


Leontien
Montfoort, 30 mei 2024 

TAGS:
symbolen op verpakkingen, waarschuwingsetiketten, waarschuwingsstickers


We maken gebruik van talloze verschillende verpakkingen, elk bedrukt met verschillende symbolen. Het ene symbool is net zo gemakkelijk te begrijpen als het pictogram "verboden te roken", maar voor sommige andere symbolen heb je toch wat meer uitleg nodig. In dit blog gaan we dieper in op de verschillende symbolen die je op verpakkingen kunt vinden. We leggen uit wat elk symbool betekent, hoe ze extra kunnen opvallen, en bespreken de voor- en nadelen van het gebruik van deze symbolen. Of je nu meer wilt weten over recycling of keurmerken, we bieden een gids om deze verpakkingssymbolen beter te begrijpen. Zo word je niet alleen bewust, maar wordt er veilig met verpakkingen omgegaan.

Verschillende soorten symbolen op verpakkingen

Op verpakkingen komen we veel verschillende soorten symbolen tegen die ons voorzien van belangrijke informatie. Zo zijn er milieusymbolen zoals het FSC-gecertificeerd logo, dat aangeeft dat het product afkomstig is uit verantwoord beheerde bossen. Het symbool "recyclebaar" vertelt ons dat de verpakking na gebruik 100% recyclebaar is. Daarnaast zijn er nog andere milieusymbolen, zoals het kringloop symbool dat laat zien dat de verpakking gemaakt is van gerecycled materiaal.



Profipack Marciano



"Symbolen op verpakkingen: kleine tekens met een grote impact op veiligheid."

Marciano Pravisani
Vertegenwoordiger bij Profipack


Grondstoffensymbolen ook wel bekend als recycling symbool op verpakkingen geven informatie over het materiaal waarvan een verpakking is gemaakt. Ze geven aan van welk soort materiaal het product is gemaakt door middel van een nummer of een afkorting. Door een recycle symbool kunnen de verpakkingen op de juiste manier worden afgevoerd en indien mogelijk worden gerecycled.

Daarnaast zijn er waarschuwingssymbolen die aangeven hoe om te gaan met het pakket. Symbolen zoals 'Pas op, breekbaar', 'Niet snijden', en 'Niet stapelen' geven aan hoe voorzichtig we moeten zijn om schade te voorkomen. Symbolen zoals 'Breekbaar glas' en 'Gevaarlijke stoffen' zijn cruciaal voor de veiligheid en correcte verzending van de inhoud.

Lees ook: "Welk waarschuwingsetiket moet ik kiezen voor een veilige verzending?"

Deze symbolen helpen niet alleen consumenten, bezorgers en werknemers, maar dragen ook bij aan een beter begrip van duurzaamheid en veiligheid in de omgang met verpakte producten.

Symbolen op verpakkingen - betekenis daarvan

Milieu symbolen op verpakkingen betekenis: Herken ze en maak een verschil

Op verpakkingen kun je diverse milieusymbolen tegenkomen die je helpen bij het maken van bewuste keuzes. Deze symbolen, zoals het recycle-symbool, FSC-gecertificeerd logo, en het 'PEFC symbool', geven aan dat de verpakking milieuvriendelijk is of uit duurzame bronnen komt. Ze zijn bedoeld om consumenten te informeren over de milieueffecten en duurzaamheid van het product. Hieronder zullen we de verschillende symbolen toelichten en uitleggen waarom ze belangrijk zijn.


SYMBOOL GERECYCLED

Symbool "Gerecycled"

Het symbool voor gerecycled materiaal bestaat uit drie pijlen die in een driehoekige beweging lopen, met het cijfer binnenin dat het percentage gerecycled materiaal aanduidt. Dit symbool wordt gebruikt op verpakkingen om aan te geven dat het materiaal waaruit de verpakking bestaat, gerecycled is. Je zult het tegenkomen op verpakkingen van producten die gemaakt zijn met gerecyclede materialen, denk aan kartonnen verzenddozen of plastic en papieren verzendzakken.

Profipack Luke

Symbool "Recyclebaar"

Het recyclebare symbool is vergelijkbaar met het symbool voor gerecycled materiaal, bestaande uit drie pijlen in een driehoekige vorm. Het verschil is dat dit symbool geen cijfer bevat. Het geeft simpelweg aan dat de verpakking recyclebaar is, wat betekent dat het na gebruik gerecycled kan worden. Je zult dit symbool vinden op verpakkingen van verschillende materialen, van plastic tot karton. Het voordeel van dit symbool is dat het helpt bij het maken van duurzamere keuzes door producten te kiezen die kunnen worden gerecycled.

Profipack Luke

Papier en karton kringloopsymbool

Het papier- en karton kringloopsymbool bestaat uit drie pijlen die een driehoek vormen met de tekst papier/ karton, wat aangeeft dat de verpakking kan worden gerecycled als oud papier. Dit symbool is vaak terug te vinden op papieren of kartonnen verpakkingen, zoals kartonnen dozenpapieren zakken en andere papier afkomstig verpakkingsmateriaal zoals opvulpapier of inpakpapier. Het voordeel van dit symbool is dat het consumenten informeert dat de verpakking na gebruik kan worden gerecycled en kan worden afgevoerd bij het oud papier.

Profipack Luke

Symbool "Composteerbaar"

Het symbool voor composteerbaarheid wordt vaak afgebeeld als een kleine kiemplant in een cirkel. Dit symbool geeft aan dat de verpakking zonder negatieve gevolgen kan worden afgevoerd bij het GFT-afval. Het betekent dat het materiaal biologisch afbreekbaar is en kan worden omgezet in compost, wat een positieve invloed heeft op het milieu. Het voordeel van dit symbool is dat het consumenten aanmoedigt om te kiezen voor producten die op een duurzame manier kunnen worden afgebroken, waardoor afval wordt verminderd.


Kunststof recycling symbool

Het kunststof recycling symbool wordt weergegeven als een driehoek, gevormd door drie pijlen, met een nummer in het midden. Dit nummer geeft het type kunststof aan waar de verpakking van is gemaakt. Doordat er op de verpakking vermeld staat van welk materiaal het is gemaakt, kan het beter en gemakkelijker gerecycled worden. Het symbool informeert over het materiaal van de verpakking en bevordert daarmee het recyclen ervan. Dit draagt bij aan het verminderen van afval en het efficiënt hergebruiken van kunststoffen, waardoor de impact op het milieu wordt verminderd. Later in de blog gaan we dieper in op de verschillende recycling symbolen.

Profipack Luke

FSC symbool

Het FSC-symbool wordt afgebeeld als een boom met een vinkje, wat aangeeft dat de verpakking is gemaakt van FSC-gecertificeerd materiaal. Dit betekent dat het hout, papier of karton afkomstig is uit bossen die op een verantwoorde wijze worden beheerd volgens strikte milieunormen en sociale criteria. De voordelen van dit symbool zijn talrijk: het bevordert duurzaam bosbeheer, beschermt biodiversiteit, ondersteunt lokale gemeenschappen en zorgt voor behoud van natuurlijke leefgebied. Door producten met het FSC-symbool te kiezen, dragen consumenten bij aan het behoud van onze bossen en het milieu.

Profipack Luke

PEFC symbool

Het PEFC-symbool wordt afgebeeld als twee bomen met de afkorting 'PEFC' eronder. Dit symbool geeft aan dat de verpakking is gemaakt van grondstoffen afkomstig uit duurzaam beheerde bossen, zoals vastgesteld door het Programme for the Endorsement of Forest Certification (PEFC). Het betekent dat het hout, karton of papier verantwoordelijk is geproduceerd, met respect voor milieu, sociaal welzijn en economische aspecten. De voordelen van dit symbool zijn onder meer bevordering van duurzaam bosbeheer, behoud van biodiversiteit en ondersteuning van lokale gemeenschappen, terwijl het tegelijkertijd consumenten de mogelijkheid biedt om milieubewuste keuzes te maken.

Betekenis van symbolen op verpakkingen


Uitvogelen van de betekenis van recycling symbolen op verpakkingen

Recycling symbolen op verpakkingen duiden aan van welk materiaal een verpakking is gemaakt en waar het kan worden afgevoerd. Ze zijn te vinden op verschillende verpakkingen, van plastic tot kartonnen verpakkingen en helpen je met het maken van een bewuste keuze. Deze symbolen zijn niet zomaar decoratief; ze bieden essentiële informatie over recyclebaarheid, materiaalsoorten en duurzaamheid. Hieronder vertellen we je alles over de meest voorkomende recycle symbolen, wat ze betekenen en hoe ze eruitzien.

Profipack Luke

Recycle symbool PET

Het recycle symbool PET wordt weergegeven als een driehoekig pijlsymbool met het cijfer "01" of de letters "PET" erin. Dit symbool geeft aan dat de verpakking is gemaakt van Polyethyleentereftalaat, een veel gebruikte kunststof die vaak wordt gebruikt voor PET-flessen en tapes. Het voordeel van PET is dat het licht van gewicht is, sterk en transparant, wat het ideaal maakt voor verpakkingen. Bovendien is PET recyclebaar, waardoor het een duurzamere keuze is in vergelijking met niet-recyclebare materialen.

Profipack Luke

Recycle symbool HDPE / PE

Het recycle symbool HDPE wordt weergegeven als een driehoekig pijlsymbool met het cijfer "02" of de letters "PE-HD" erin. Dit symbool geeft aan dat de verpakking is gemaakt van High-Density Polyethyleen, een type kunststof dat bekend staat om zijn sterkte, duurzaamheid en bestendigheid tegen chemische stoffen. Het voordeel van HDPE is dat het recyclebaar is en vaak wordt gebruikt voor verpakkingen zoals plastic zakken. Door zijn recyclebaarheid en eigenschappen als bestendigheid tegen lekken en scheuren, draagt HDPE bij aan een meer duurzame en milieuvriendelijke verpakkingskeuze.

Profipack Luke

Recycle symbool LDPE/PE

Het recycle symbool LDPE/ PE wordt weergegeven als een driehoekig pijlsymbool met het cijfer "04" of de letters "PE-LD" erin. Dit symbool geeft aan dat de verpakking is gemaakt van Low-Density Polyethyleen, een flexibele en zachte kunststof. LDPE wordt vaak gebruikt voor verpakkingen zoals plastic zakken en verzendzakken. Het voordeel van LDPE is dat het zeer flexibel is en goed bestand tegen scheuren en perforaties. Bovendien is LDPE recyclebaar, wat bijdraagt aan een meer duurzame en circulaire benadering van verpakkingsmaterialen.

Profipack Luke

Recycle symbool PP

Het recycle-symbool PP wordt weergegeven als een driehoekig pijlsymbool met het getal "05" en de letters "PP" erin. Dit symbool geeft aan dat de verpakking is gemaakt van Polypropyleen, een veelzijdige kunststof die bekend staat om zijn sterkte, taaiheid en hittebestendigheid. PP wordt vaak gebruikt voor verpakkingen zoals bakjes. Het voordeel van PP is dat het bestand is tegen hoge temperaturen en chemische stoffen, waardoor het geschikt is voor hergebruik en langdurig gebruik. Bovendien is PP recyclebaar, waardoor het een duurzame keuze is voor verpakkingen.

Profipack Luke

Recycle symbool PAP

Het recycle-symbool PAP wordt weergegeven als een driehoekig pijlsymbool met de getallen "20", "21", "22" of de letters "PAP" erin. Dit symbool geeft aan dat de verpakking is gemaakt van golfkarton, karton of papier, materialen die recyclebaar en biologisch afbreekbaar zijn. Het voordeel van PAP-materialen is hun milieuvriendelijkheid, omdat ze gemakkelijk kunnen worden gerecycled tot nieuwe papierproducten. Door PAP-verpakkingen te recyclen, verminderen we de afvalstroom en sparen we natuurlijke hulpbronnen, wat bijdraagt aan een duurzamere en schonere omgeving.

Symbolen op verpakkingen - betekenis daarvan


Veel verschillende waarschuwingsetiketten: herken en begrijp de symbolen

In de verpakkingsindustrie worden veel verschillende waarschuwingsetiketten gebruikt om consumenten en medewerkers te informeren over mogelijke gevaren en veiligheidsmaatregelen. Deze etiketten zijn erg belangrijk voor het waarborgen van de veiligheid en om schade aan de inhoud te voorkomen. Elk etiket heeft een uniek symbool en kleurcode die specifieke gevaren aanduidt. In dit artikel leggen we de verschillende waarschuwingsetiketten uit en vertellen we waar je ze aan kunt herkennen. Door deze symbolen te begrijpen, kun je veilig omgaan met diverse producten en bijdragen aan een veilige werkomgeving.



Breekbaar Glas - Symbolen op verpakkingen - betekenis

Breekbaar glas

Het waarschuwingsetiket "breekbaar glas" toont een pictogram van een glas met de tekst "Fragile" en "Breekbaar". Dit etiket betekent dat de inhoud van de verpakking gemakkelijk breekbaar is en voorzichtig moet worden behandeld. De voordelen van dit etiket zijn dat het helpt om schade aan kwetsbare items te voorkomen en de veiligheid tijdens transport en handling te vergroten. Om ervoor te zorgen dat ze extra opvallen, worden deze etiketten in de opvallende kleur rood gedrukt en op meer zijden van de verpakking geplakt.

Profipack Symbolen op verpakkingen - betekenis

Handle with care - fragile

Op het waarschuwingsetiket "Handle with care - fragile" is de tekst weergegeven in opvallend rode kleur en grote letters. Dit etiket betekent dat de inhoud van de verpakking gevoelig is voor schade en er voorzichtig mee moet worden omgegaan. De voordelen van dit etiket zijn dat het helpt om breuk en schade aan het product tijdens transport te voorkomen. Om ervoor te zorgen dat deze etiketten extra opvallen, kunnen ze op meerdere zichtbare plekken op de verpakking worden geplakt.

Symbolen op verpakkingen - betekenis - Profipack waarschuwingsetiketten

Documents enclosed

Het verpakkingsetiket "Documents enclosed" is een rood etiket met de duidelijke tekst "Documents enclosed". Dit etiket betekent dat belangrijke documenten zich in de verpakking bevinden. De voordelen zijn dat de ontvanger specifiek kan zoeken naar de belangrijke papieren, zonder dat deze verloren gaan. Om ervoor te zorgen dat deze etiketten extra opvallen kunnen ze op een prominente plaats op de verpakking worden geplaatst.

Profipack - Symbolen op verpakkingen - betekenis

Voorzichtig breekbaar

Het waarschuwingsetiket "Voorzichtig breekbaar" heeft een opvallende oranje kleur bedrukt met de tekst "Voorzichtig breekbaar". Dit etiket betekent dat de inhoud van de verpakking gevoelig is voor breuk en met de nodige voorzichtigheid moet worden behandeld. De voordelen van dit etiket zijn het voorkomen van schade aan breekbare producten tijdens transport, waardoor de integriteit van de producten behouden blijft. Om ervoor te zorgen dat deze etiketten extra opvallen, worden ze gedrukt op een oranje ondergrond en kunnen ze op meerdere zichtbare plaatsen op de verpakking worden geplaatst.

Symbolen op verpakkingen - betekenis

Do not stack - niet stapelen

Het waarschuwingsetiket "Do not stack - niet stapelen" tonen pictogrammen van gestapelde dozen met een rode streep erdoorheen, pijlen naar boden en de tekst "Do not stack" en "Niet stapelen". Dit etiket betekent dat de verpakking niet geschikt is om op elkaar te stapelen en dat dit moet worden vermeden om schade te voorkomen. De voordelen van dit etiket zijn het behoud van de kwaliteit van de verpakking en de inhoud tijdens transport, waardoor beschadiging wordt voorkomen. Om ervoor te zorgen dat deze etiketten extra opvallen, kunnen ze op strategische plaatsen op de verpakking worden geplakt.

Symbolen op verpakkingen - betekenis

Niet snijden

Het waarschuwingsetiket "Niet snijden" toont een pictogram van een mes met een kruis erdoor. Dit etiket betekent dat de verpakking niet mag worden geopend met een mes of een scherp voorwerp om te voorkomen dat er schade aan het product wordt aangericht. De voordelen van deze veiligheidspictogrammen zijn het behoud van de integriteit van de verpakking en de inhoud, waardoor schade wordt vermeden. Om ervoor te zorgen dat deze etiketten extra opvallen kunnen ze op goed zichtbare plaatsen op de verpakking worden geplaatst.

Symbolen op verpakkingen - betekenis

This side up

Het waarschuwingsetiket "This side up" toont pijlen die omhoog wijzen en de tekst "This side up". Dit etiket betekent dat de verpakking moet worden bewaard met deze zijde naar boven gericht om schade aan de inhoud te voorkomen. De voordelen zijn dat de verpakking zo veel mogelijk recht wordt gehouden, ideaal wanneer je fragiele producten wilt versturen. Om ervoor te zorgen dat deze etiketten extra opvallen, zijn de pijlen en de opgedrukte tekst in het rood, daarnaast kun je ervoor kiezen de etiketten op meerder zichtbare kanten van de verpakking te plakken.

Symbolen op verpakkingen - betekenis

Fragile - keep dry

Het waarschuwingsetiket "fragile - keep dry" toont een combinatie van een pictogram van een gebroken voorwerp, pijlen omhoog, een paraplu en de tekst "fragile - keep dry". Dit etiket betekent dat de inhoud van de verpakking breekbaar is en droog moet worden gehouden om schade te voorkomen. De voordelen zijn het vermijden van breuk en beschadiging van kwetsbare producten tijdens transport en het optimaal behouden van de kwaliteit van de inhoud. Om ervoor te zorgen dat deze etiketten extra opvallen, kunnen ze op meerdere zichtbare plaatsen op de verpakking worden geplaatst.



Ontdekking van verpakkingssymbolen: Meer dan alleen het oog ziet

Hoewel we in dit blog veel voorkomende symbolen hebben besproken, zijn er nog talloze andere symbolen die op verpakkingen te vinden zijn. Denk aan waarschuwingsetiketten voor bijtende stoffen, ontplofbare stoffen, ontvlambare stoffen, vloeistoffen en internationale norm. Ook deze symbolen zijn van groot belang om consumenten en medewerkers te informeren over specifieke gevaren van een pakket. Hoewel de eerder besproken symbolen vaak worden gebruikt vanwege hun algemeenheid, zijn deze minder voorkomende symbolen even belangrijk voor specifieke situaties.

Bekijk alle waarschuwingsetiketten






SHOP waarschuwingsetiketten uit deze blog

Waarschuwingsetiketten "breekbaar glas" in 4 talen 80 x 110mm (500 st)
  • Sterke lijmkracht
  • Voor producten en dozen
Artikelnummer: 991083

Op voorraad

Vanaf
€ 5,95
Waarschuwingsetiketten "Niet snijden" 70 x 45mm (500 st)
  • Sterke lijmkracht
  • Voor producten en dozen
Artikelnummer: 991203

Op voorraad

Vanaf
€ 6,25
Waarschuwingsetiketten "This side up" 60 x 150mm (500 st)
  • Sterke lijmkracht
  • Voor producten en dozen
Artikelnummer: 241169

Op voorraad

Vanaf
€ 6,25





OOK INTERESSANT