Let op! Wij zijn gesloten van 25 december t/m 1 januari. Je kunt in deze periode wel een bestelling plaatsen, deze wordt vanaf 2 januari verzonden.

Verbod op wegwerpplastic: Wat zijn de alternatieven?



Nina Westland
Montfoort, 21 december 2018 

TAGS:

Biologisch, duurzaam, milieuvriendelijk, MVO, duurzame disposables, milieuvriendelijke disposables, disposables,
plastic verbod, verbod, wegwerpplastic. 

Op woensdag 19 december ging de kogel door de kerk: het verbod op wegwerpplastic komt er. Het Europees parlement en de EU-lidstaten zijn akkoord met het voorstel van Eurocommissaris Frans Timmermans. Het is een mijlpaal in de strijd tegen de plastic soep. Wegwerpplastic zorgt namelijk voor de helft van het afval in de zee. Het is niet alleen gevaarlijk voor de zeedieren, maar het is gevaarlijk voor het gehele milieu.

Wat houdt het plastic verbod in?

Het verbod op wegwerpplastic geldt waarschijnlijk vanaf 2021. Het definitieve voorstel moet eerst nog een keer langs het Europees Parlement. Voor nu is er een lijst gepresenteerd met de plastic producten waar een verbod op komt. Dit zijn de volgende producten:

+ plastic bestek;
+ plastic borden;
+ plastic rietjes;
+ plastic roerstaafjes;
+ plastic ballonstokjes;
+ ultralichte plastic zakjes;
+ piepschuimen voedsel- en drankverpakkingen;
+ wattenstaafjes van plastic.

Zoals je kunt zien zijn het vooral de disposables waar een verbod op komt. Wij als verpakkingsmaterialen groothandel zijn elke dag bezig om alternatieven te vinden voor de plastic producten die bijdragen aan een beter milieu.

De alternatieven

De Biodore® producten uit het assortiment van Profipack zijn allemaal gemaakt van natuurlijke materialen. In ons assortiment hebben we onder meer bio-plastic afvalzakken en -draagtassen. De composteerbare producten zijn gemaakt van natuurlijke grondstoffen, zoals bijvoorbeeld suikerriet, palmblad of producten van zetmeel. De Biodore® producten zijn voorzien van verschillende certificeringen.

De FSC-gecertificeerde producten zijn gemaakt van de grondstof hout of hout gerelateerde grondstoffen. Neem bijvoorbeeld de kartonnen drinkbekers. Om houten producten te kunnen maken zijn er bomen nodig. Met de FSC-certificering wordt er alleen gebruik gemaakt van hout dat afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen.

Producten die verkocht worden met het kiemplantlogo voldoen aan de Europese composteringsnorm EN-13432. Dit logo geeft aan dat het product in een industriële omgeving gecomposteerd kan worden.

Een natuurlijk feestje

Kies voor biologische verpakkingsmaterialen. Of je nu een feestje hebt, waarbij je geen zin hebt in de afwas, of dat je een dagelijkse business hebt waarbij je disposables gebruikt: plastic kan niet meer in een tijd van duurzaamheid. Ook bij het koffiezetapparaat op kantoor horen houten roerstaafjes met kartonnen drinkbekers.

Zoals het er nu uitziet heb je nog tot 2021 de tijd om al jouw plastic disposables te vervangen naar biologische disposables. Maar in het kader van milieuvriendelijk leven kunnen we beter nu al beginnen, niet waar?






OOK INTERESSANT